Sataedun Kokemäen ja Ulvilan toimipaikoissa on nyt loppuvuodesta valmistettu tilaustyönä kaminoita Ukrainaan. Kone- ja tuotantotekniikan opiskelijat Kokemäellä valmistivat yhteensä 60 kaminaa ja Ulvilan opiskelijat 11.

Ulvilassa valmistetut kaminat vietiin Ukrainaan marraskuun lopussa ja Kokemäellä valmistetut kaminat joulukuun alussa.  

– On ollut hienoa olla mukana näissä Kamina -projekteissa. Tämä on ollut opiskelijoille erinomainen tilaus päästä harjoittelemaan sarjatyön eli teollisuustyön tekemistä, kertovat Sataedun kone- ja tuotantotekniikan opettajat Jouko Saarhelo ja Vesa Piikkilä.

Panelialaiset ja huittislaiset/sastamalalaiset vapaaehtoiset ovat organisoineet avustuksiin rahoitukset sekä tavaroiden keräämiset ja viemiset Ukrainaan.

Panelialaiset vapaaehtoiset Pekka Järvinen ja Juha Lammela ovat parhaillaan paluumatkalla Ukrainasta. Järvinen ja Lammela veivät avustuskuormassaan 60 kaminaa Berezanin kaupunkiin ja sieltä avustuskuorma siirtyi ukrainalaisten avulla Donetskiin.

Panelialaisten avustuskuormassa oli kaminoiden lisäksi muun muassa 3200 kpl kemiallisia käden ja jalan lämmittimiä, 70 kpl Tourniquet combat-kiristyssiteitä, 175 kpl avaruushuopia, 40 kpl pelastuslakanoita, kymmeniä kiloja/säkkikaupalla sidetarpeita, villasukkia, 30 kg energiapatukoita, karkkeja sekä lasten, naisten ja miesten villavaatetta.

– Meitä oli odotettu, sillä tavaraa oli vastaanottamassa iso joukko. Ukrainassa oli lunta ja siellä oli kylmä. Näimme konkreettisesti, että avustuskuorma tuli tarpeeseen, kertoo Pekka Järvinen.  

Huittisista Katja Nieminen ja Sydämellä Sastamalasta -avustusryhmästä Pirjo Raunio olivat organisoimassa marraskuun lopun avustuslähetystä. Ukrainaan vietiin tuolloin Sataedun Ulvilan kone- ja tuotantotekniikan opiskelijoiden valmistamat kaminat.

Kaminoiden lisäksi avustuskuormassa oli muun muassa lääkkeitä, jauhesammuttimia, kantoliinoja, makuupusseja, peittoja, huopia, vaippoja (lapsille, haavoittuneille ja ikäihmisille), sairaalatarvikkeita, kahvia, teetä ja vauvan ruokaa. Matkaa tehtiin kahden kuorma-auton ja pakettiautojen kanssa.

– Meitä oli Ukrainan Vinnytsjassa vastassa yli 30 ihmistä ja näin saimme avustuskuormat nopeasti purettua. Opiskelijoiden valmistamat kaminat herättävät sotilaissa ja siviileissä tunteita. Kaminoita odotettiin ja ne menivät heti käyttöön.

– Ihmiset auttamisenhalu liikuttaa syvästi ukrainalaisia, kertoo Katja.

Pekka ja Katja haluavat kiittää avustusmatkoja tukeneita yrityksiä, yhteisöjä, yhdistyksiä sekä yksityishenkilöitä. Ilman apua ja taloudellista tukea avustaminen ei olisi mahdollista.